Monday, 7 November 2016

Anmeldelse: Stoner

I Stoner følger vi William Stoner fra hans barndom til hans død, og får ta del i alle hans triumfer, skuffelser og følelser. Boken er velskrevet og ærlig, og fortjener all den ros den har fått. 


Tittel: Stoner


Forfatter: John Williams


Forlag: Engelsk: Vintage, Norsk: Cappelen Damm


Først utgitt: 1965


Norsk: Ja, med samme tittel


Terningkast: 6"In the University library he wandered through the stacks, among the thousands of books, inhaling the musty odor of leather, cloth, and drying page as if it were an exotic incense."

"While they talked they remembered the years of their youth, and each thought of the other as he had been at another time."

"The dying are selfish, he thought; they want their moments to themselves, like children."


---

William Stoner blir i 1891 født inn i en lutfattig bondefamilie, og sendes til universitetet i 1910 for å studere jordbruk. Etter det første semesteret forelsker han seg imidlertid i det engelske språket, og skifter studieretning. Dette er det første av mange valg som definerer hans liv, og fører til skuffelser, triumfer, dyp kjærlighet og bitre fiendskap. 

---

John Williams' Stoner er den glemte romanen som sakte har erobret verden, et halvt århundre etter den opprinnelig ble utgitt. Det er egentlig vanskelig å si hva som gjør boken så magisk som den er. Den beskriver et liv, hvor meningsløst (eller meningsfullt?) det er, og hverken mer eller mindre. De små og store, lykkelige og vonde hendelsene i Stoners liv flettes sammen og danner et melankolsk epos om en manns liv. 

Dette er den perfekte roman med troverdige, uperfekte karakterer, et nydelig skrivespråk og en god historie. Til tross for mange vonde hendelser blir boken på grunn av sitt språk og sin stil en fryd å lese. Jeg satt igjen med en utmattet men tilfredsstilt følelse da jeg var ferdig, og trengte god tid på å hente meg inn igjen. 

---

Stoner er en relativt kort bok, og anbefales til alle. Den er enkel men nydelig å lese. 

No comments:

Post a Comment