Sunday, 16 October 2016

Anmeldelse: The Lola Quartet

The Lola Quartet er en nydelig bok om vennskap, skuffelser og svik. Emily St. John Mandel har en briljant fortellerstemme, og denne boken har blitt en av mine favorittbøker. 


Tittel: The Lola QuartetForfatter: Emily St. John MandelSjanger: Skjønnlitteratur / Krim / MysterieForlag: Pan MacmillanFørst utgitt: 2012Norsk: Nei Terningkast: 6
“Look at you. Jesus. The fedora, the trench coat. You want to run around the city with a flashbulb camera and a press card in your hat band.”

"If you tell a lie it's easier to tell another."

“Once you step into the underworld it’s hard to come out again,”

"How far would you go for someone you love?"


----

Året er 2009, og verden er preget av den økonomiske kollapsen. Gavin Sasaki, en lovende, ung journalist i New York, får sparken etter en rekke brudd på god presseetikk. Blakk, ensom og deprimert ser han seg tvunget til å godta søsteren Eilos tilbud om å flytte inn med henne i byen de vokste opp i, Sebastiana i Florida. 


Gavin har imidlertid en annen grunn til å flytte hjem: Eilo har nylig truffet en liten jente som ser akkurat ut som Gavin, og som har samme etternavn som Gavins kjæreste fra high school: Anna Montgomery. Gavin har ikke sett Anna på ti år. 


Gavin - tidligere jazzmusiker, nå vanæret journalist, besatt av film noir og privatdetektiver - begynner sin egen private etterforskning for å finne Anna og det han tror er hans datter. ----

Denne boken griper tak i deg fra første side, og den blir bare bedre og bedre. Historien er kaptiverende, språket er vakkert og stemningsfullt: gjennomføringen rett og slett superb. Resultatet er en trist, stille bok som på en måte er blottet for håp. 

I boken skifter forfatteren mellom en rekke tilsynelatende tilfeldige karakterer, men fletter historien sammen på en elegant måte. Alle karakterene vet litt, men ingen vet nok til å løse mysteriet som er Anna. De misforstår, mistror og bærer irrasjonelt nag til hverandre. På mange måter må karakterene også bøte for de synder de begikk da de var unge. Hvordan kunne de, som alle var så lysende og lovende ved slutten av high school, ha mislyktes? 
Kun når man er voksen kan man redegjøre for hvorfor ting ikke gikk som de skulle, og dette formidler Emily St. John Mandel perfekt i denne boken. 

Jeg har klassifisert boken som skjønnlitteratur / krim / mysterie. Boken er en slags who-done-it-bok som oppnår en originalitet i at den ikke presser på deg spørsmålene hvem, hva, hvor, hvordan, men lar uvitenhet og ukjennelighet i stor grad drive plottet. Forfatteren forsøker ikke å finne løsningen, men å utforske, noe som er svært forfriskende. 

----

Boken passer for både menn og kvinner, unge og voksne. Den har et direkte og lettlest språk som er lett å forstå og like. Boken er på under 300 sider.

No comments:

Post a Comment